Historische evocatie en bivak 2009

Op 5 en 6 september 2009 vormde het domein van kasteel de Renesse in Oostmalle het decor van een grootse historische evocatie. Honderden acteurs, figuranten en re-enactors (mensen die als hobby de geschiedenis waarheidsgetrouw nabootsen) brachten het verhaal van de eerste burgemeester van Malle, Philippus Jacobus Geerts, en de kozakkenkapitein. We brachten een waargebeurd verhaal uit 1814, uit de Napoleontische periode, weer tot leven om de mensen te confronteren met de vergeten geschiedenis van eigen streek. Een honderdtal Mallenaren kropen in de huid van hun voorouders. Huidige burgemeester Harry Hendrickx speelde ook in het stuk de burgemeester en gemeentesecretaris Herman van den Heyning werd notaris. Samen met vierhonderd re-enactors die voor deze gelegenheid afzakten naar Malle (uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië) werd deze historische evocatie een gebeurtenis die mensen uit de Kempen zich nog lang zullen herinneren.

Er waren twee voorstellingen, één op zaterdagavond en één op zondagnamiddag. Meer dan 4.000 tickets gingen razendsnel de deur uit. Beide voorstellingen waren bijgevolg in een mum van tijd volledig uitverkocht! Iedereen wilde het spektakel met heuse veldslag ‘live’ meemaken. Klik hier om de foto's van onze voorstellingen te bekijken.

Rondtrekkende legers in de tijd van NapoleonNaast het schouwspel kon je ook een authentiek historisch tentenkamp of bivak bezoeken. De honderden aanwezige re-enactors leefden een heel weekend zoals het ten tijde van Napoleon gebeurde in een kamp van rondtrekkende legers. Deze legers werden dikwijls vergezeld van vrouwen en kinderen. Je kon er het schoonmaken van de wapens zien, het verzorgen van de paarden, een hoefsmid en chirurgijn aan het werk, enz. Hier leerde je de geschiedenis niet vanuit boeken, maar zag je met eigen ogen hoe het volk destijds kookte, sliep,  werkte en marcheerde. Ook dit tentenkamp, dat los van de evocatie bezocht kon worden, trok tijdens het ganse weekend enkele duizenden bezoekers.

De opbrengsten van de voorstellingen en het bivak gingen, vergezeld van enkele gulle giften, integraal naar het goede doel. We konden uiteindelijk de mooie som van 18.500,00 EUR  overdragen aan het Kinderkankerfonds van het universitair ziekenhuis in Gent onder het motto ‘omdat ook zij een geschiedenis verdienen’.