Maarten Van Rossum

Op 27 en 28 september 2013 bracht Mallifique het verhaal van Zwarte Maarten en de legende van het Klokkeven. De legende van het Klokkeven is bij vele Mallenaren erg bekend, maar wie was eigenlijk Zwarte Maarten?

Maarten van Rossum (Zaltbommel, ca.1478 – Antwerpen, 7 juni 1555) was een Gelderse legeraanvoerder die zeer werd gevreesd. Zijn lijfspreuk was: "Branden en plunderen, is het sieraad van de oorlog".

Gedurende dertig jaar diende hij de belangen van de hertogen van Gelderland in hun strijd om de onafhankelijkheid van Gelderland veilig te stellen tegen het Bourgondische Rijk van keizer Karel V. Van Rossum bracht een lange lijst van wapenfeiten op zijn naam.

In de laatste fase van de Gelderse oorlogen was er zijn plundertocht in 1542 door het Hertogdom Brabant waar hij een groot deel van het Brabantse platteland, waaronder ook Oostmalle, platbrandde en voor de poorten van Antwerpen in een veldslag een overwinning boekte. Hij slaagde er echter niet in de vier grote Brabantse steden te veroveren.

Na de definitieve nederlaag van het hertogdom Gelre in 1543 tegen een overmacht van Bourgondische troepen trad hij in dienst van zijn oude vijand, keizer Karel V, die hem in het begin van de jaren 1550 nog inzette in zijn oorlogen tegen Frankrijk. Al hoewel intussen hoogbejaard, verwierf hij zich ook in Frankrijk een angstaanjagende reputatie.

Een van zijn bijnamen was de Gelderse Atilla. De “Zwette Maarte” (Zwarte Maarten) is bij vele Oostmallenaren nog steeds gekend.

Tijdens het het historisch schouwspel van Mallifique op 27 en 28 september 2013 kon je kennismaken met Zwarte Maarten en de gruweldaden die hij in 1542 uitvoerde in onze streek! Klik hier om de foto's van de voorbije evocatie te bekijken.