Veldslagen

Tijdens het weekend van 4 tot 6 september 2009 zullen er twee veldslagen plaatsvinden in de nabijheid van het bivak dat opgesteld staat in het Domein de Renesse in Oostmalle. Deze veldslagen zullen een onderdeel zijn van een groter spektakel dat ‘Mallifique’ heet.

 

Dit jaar brengen wij het verhaal van de eerste burgemeester van Oostmalle, Philippus Jacobus Geerts, en de kozakken. Een waargebeurd, historisch verhaal dat een goed beeld geeft van de problemen waarmee de lokale bevolking te maken had in deze tijd van oorlog.

 

Het publiek zal eerst een inleiding ontvangen door lokale acteurs en figuranten. Hiervoor bouwen wij een dorpje na en stellen wij een reuzentribune met 2000 plaatsen op.

 

De re-enactors zullen hierbij geen of weinig bijdrage leveren zodat zij niet verplicht worden om ‘toneel’ te gaan opvoeren. Liefhebbers zijn altijd van harte welkom, maar de organisatoren zien de re-enactors meer als ‘authentieke’ soldaten die het aspect ‘bivak’ en ‘veldslag’ als de besten kunnen brengen. De veldslag zal het grootste gedeelte vormen van het twee uur durende schouwspel!

 

Een degelijke regie, die gestoeld is op militaire regels, zal op touw worden gezet voor de veldslag: de cavalerie dient als ordonnans en aanvalswapen, de jagers zijn echte verkenners en kanonvuur maakt vele doden,… Deze mix wordt begeleidt door de deskundige regie van drie regisseurs waaronder re-enactor van het eerste uur, Jan Schuurkes van de 7de linie. Jan zal mee instaan voor een aangename veldslag voor de re-enactors met veel dynamisme, gesneuvelden, speciale effecten, enz.

 

De hoofdofficieren zullen met ‘oortjes’ in verbinding staan met de regie. Zonder dat het publiek iets zal zien, zal de veldslag met schermutselingen en verkenningen starten in een half open bos om te eindigen in een ‘full scale engagement’ op de open vlakte voor de tribune. 

 

Vooral op zaterdagavond zal er een prachtige veldslag plaatsvinden tijdens de schemering die zal overgaan in kunstmatig ‘maanlicht’. Beide veldslagen zullen ongeveer een uur duren. Na elke veldslag zullen de troepen een kleine parade langsheen de tribune vormen om hun applaus in ontvangst te nemen zoals dit vaak op evenementen gebeurt.

 

Bij deze wensen de organisatoren nadrukkelijk te onderstrepen dat de re-enactors niet ingezet zullen worden als ‘toneelspelers’, want dat behoort niet tot hun hobby! Vandaar dat het beginnen van de veldslag zonder publiek zo aantrekkelijk voor hen zal zijn …

  

Veldslag:                   zaterdagavond: 19.30 uur

                                    zondagmiddag: 14.00 uur

                    

Het publiek zal betalen voor het bijwonen van het schouwspel én het bezoeken van het bivak of enkel een kleine bijdrage betalen voor het bezoeken van het bivak. Eventuele winsten keren wij uit aan het goede doel ‘Kinderkankerfonds’ onder het motto: “omdat zij ook een geschiedenis verdienen...”