Herdenking

 

cuirassiers

De gevechten van 1814 in Oost- en Westmalle kaderen in een groter geheel van zware schermutselingen. Deze vonden plaats van 11 tot en met 14 januari 1814 toen een Pruisisch-Russisch legerkorps onder leiding van generaal von Bülow de aanval op Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden inzette. Napoleon begreep dat een verlies van deze belangrijke haven de deur zou openzetten voor Engelse troepen en besloot daarom de Jeune Garde onder leiding van generaal François Roguet naar de huidige grens met Nederland te sturen om de aanval af te weren.

 

Deze reeks van zware gevechten in de stad Hoogstraten en de omliggende dorpen Wuustwezel, Loenhout, Meer, Minderhout, Wortel, Rijkevorsel, Brecht, Westmalle en Oostmalle worden ‘de slag van Hoogstraten’ genoemd. Dit provinciestadje was toen de enige plaats van betekenis.

 

De beroemde ‘Rode Lansiers’ vochten met een detachement tegen de Pruisische Uhlanen in Strijbeek en in Hoogstraten. In en rond Hoogstraten kwam het in de namiddag van 11 januari tot een regelrechte veldslag met vele doden en gewonden tot gevolg.

 

Na het beleg van Breda wordt de ‘Slag van Hoogstraten’ aanzien als belangrijkste wapenfeit in 1814 op het grondgebied van de Nederlandse gewesten. Tot op de dag van vandaag vinden we relicten van deze vergeten veldslag terug. Het boek ‘tussen Antwerpen en Breda’ zal ongetwijfeld een belangrijk naslagwerk worden voor vele amateur-historici. De historicus Jan Huijbrechts uit Meer hoopt in 2009 zijn onderzoekswerk voor dit boek af te ronden.

 

Voor de eerste maal in 195 jaar zal er een officiële herdenking plaatsvinden in samenwerking met lokale besturen en de stad Hoogstraten. We hopen dat deze herdenking aanleiding geeft tot een herdenking en evenement in 2014 in samenwerking met de stad Breda en Antwerpen! 

Parade:

parade

Vijf autocars zullen honderden deelnemers vervoeren naar het 10 km verder gelegen Hoogstraten voor een parade van ongeveer 1,5 km over de belangrijkste straat, de "Vrijheid", in het centrum. Na de officiële plechtigheid aan het stadhuis worden de deelnemers uitgenodigd voor een korte receptie in het 17de eeuwse begijnhof.

 

Het gebeuren zal onder grote belangstelling van de regionale bevolking en pers plaatsvinden en is in Vlaanderen de eerste herdenking van de Napoleontisch periode op deze schaal.  

 

Programma:

09.00 uur: generaal appel voor 250 re-enactors die mee willen gaan op parade op feestweide aan de parkvijver
09.15 uur: instappen bussen parking Malmejo (300 m van bivak)
09.30 uur: vertrek bussen naar Hoogstraten (12km) met begeleiding en uitleg over de ‘ slag van Hoogstraten’
09.50 uur: aankomst Hoogstraten Boxtelstraat: geen toiletten
10.00 uur: opstelling der troepen: Musique de la Garde de Waterloo, Fransen en Geallieerden
10.30 uur: vertrek parade inclusief 20 ruiters, bagpipers, …
11.00 uur: eerste passage voorbij VIP genodigden(militairen, ambassades, historici,…) aan het Stadhuis
11.10 uur: 5 minuten halte met waterbedeling
11.20 uur: aankomst voor stadhuis en opstelling der troepen voor ceremonie
11.30 uur: ceremonie met speeches, last post, saluutschoten, bloemenneerlegging, overhandiging gedenkplaat aan stad Hoogstraten, …
12.15 uur: einde ceremonie en afmarcheren troepen naar begijnhof (200m)
12.30 uur: korte receptie begijnhof (toiletten)
13.00 uur: retour van re-enactors naar autocar
13.15 uur: vertrek autocars naar Oostmalle

Publiek kan gratis het gebeuren bijwonen !
Helaas dienen enkele mensen achter te blijven in het bivak !